GLOBUS

Seul na raketni test Sjeverne Koreje odgovorio bombama

Srna

29.8.2017

Južna Koreja obavila je danas vojnu vježbu avionskog bombardovanja samo nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja u okviru novog balističkog testa ispalila raketu u japanske vode.

Ovu demonstraciju sile naredio je predsjednik Mun Džae-in.

Četiri borbena aviona "F15K" bacila su multifunkcionalne bombe "MK84" na streljište nedaleko od granice dvije Koreje u Taebeku, prenijela je agencija "Jonhap".

Predsjednikov portparol Jun Jang Čan rekao je da je naređenje da se izvrši bombardovanje izdato odmah poslije sastanka Nacionalnog vijeća sigurnosti i diskusije o mogućim kontramjerama povodom balističke raketne provokacije iz Pjongjanga.

Čan je rekao da su provokacije iz Sjeverne Koreje "ekstremno ozbiljne" i da će ih u budućnosti možda biti još, prenijela je "Russia Today".

Južnokorejski direktor za nacionalnu sigurnost Čung Eui Jong razgovarao je o incidentu sa savjetnikom američkog predsjednika Donalda Trampa za nacionalnu sigurnost Herbertom Rejmondom Mekmasterom.

Južnokorejski šef diplomatije Kang Kjung Vha razgovarao je o ovom događaju s američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom.

Diplomate su se dogovorile da se založe za usvajanje dodatnih sankcija UN protiv Pjongjanga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.