GLOBUS

Godišnjica terorističkog napada na SAD: Tog crnog utorka svijet je zanijemio

Avaz.ba

11.9.2017

Jedan od najkrvavijih i najbrutalnijih terorističkih napada u historiji čovječanstva dogodio se na današnji dan prije 16 godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Tog crnog utorka, teroristička organizacija El-Kaida (Al-Qaida), pretvorila je putničke avione u leteće bombe. Dva aviona  direknto su udarila u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra na Menhetnu (Manhattan). Treći avion udario je u sjedište američkog Ministarstva odbrane u Virdžiniji (Virginija). Putnici u četvrtom avionu pružili su otpor otmičarima, što je rezultiralo padom aviona u ruralno područje u Pensilvaniji (Pennsylvanija).

Skok u sigurnu smrt

Najveći broj žrtava stradao je u neboderima Svjetskog trgovinskog centra. Fotograf Asošijeted presa (Associated Press) Ričard Dru (Richard Drew) objektivom je uhvatio nesretnog čovjeka koji slobodnim padom leti prema tlu, okrenut na glavu. Sav užas terorističkog napada mogao bi stati u tu fotografiju. Osim u dva nebodera, žrtava je bilo u zgradi Ministarstva odbrane SAD, u koju je udario treći avion, te putnici otetih aviona. Ukupan broj poginulih povećavan je i smanjivan, a prema procjenama taj broj se kreće između 2.800 i 3.000. Broj ranjenih procijenjen je na oko šest hiljada.

Događaj koji je promijenio svijet

Nakon 11. septembra 2001. godine svijet više nije bio isti. Sjedinjene Američke Države doživjele su najteži napad na njihovom teritoriju, reakcija je morala biti oštra i odlučna. Tadašnji američki predsjednik Džordž Buš mlađi (George Bush Junior) najavio je žestinu reakcije u razgovoru s potpredsjednikom SAD Dikom Čejnijem, odmah nakon napada.

- U ratu smo. Kada otkrijemo ko je ovo učinio, neću im se dopasti kao predsjednik. Neko će platiti - poručio je Buš tada.

Glavni osumnjičeni za organizovanje ovog napada bio je Osama bin Laden, lider El-Kaide. Bin Leden je od tog dana bio najtraženiji svjetski bjegunac. Skoro 10 godina poslije terorističkog napad, 2. maja 2011. godine bin Ladena  likvidirale su odabrane jedinice američke vojske. Najtraženiji bjegunac svog vremena skrivao se u luksuznoj kući u gradu Abotabad, stotinjak kilometara udaljenom od glavnog grada Pakistana, Islamabada. Kompletan tok likvidacije pratio je i tadašnji američki predsjednik Barak (Barack) Obama. Nakon likvidacije, marinci su bin Ladenovo tijelo bacili u more.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) prvi put će kao predsjednik SAD prisustvovati obilježavanju godišnjice napada. Planirano je da komemoracija i minut šutnje budu održani u vrijeme kada je prvi avion udario u kulu Svjetskog trgovinskog centra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.