GLOBUS

Preminuo sovjetski oficir koji je spriječio nuklearni rat: Alarm se oglasio drugi put...

Avaz.ba

18.9.2017

Stanislav Petrov, koji je spriječio izbijanje nuklearnog sukoba između SAD i Sovjetskog Saveza i mogući početak trećeg svjetskog rata 1980-ih godina, preminuo je u 78. godini.

Odluka koju je sovjetski pukovnik Stanislav Petrov donio 26. septembra 1983. godine ostat će zapamćena kao historijska jer je spriječila da Hladni rat preraste u nuklearni sukob, a za nju se saznalo zahvaljujući Karlu Šumaheru (Carlo Schumacher), njemačkom političkom aktivisti koji je najzaslužniji što je svijet saznao o herojskom podvigu Petrova. 



Tužna vijest

Šumaher je proteklih godina ostao u kontaktu sa Petrovom, a 7. septembra ga je zvao da mu poželi sretan rođendan, ali je, nažalost, Petrovljev sin Dmitrij imao tužnu vijest za Nijemca – njegov otac preminuo je 19. maja.

Nevjerovatno je da se za smrt čovjeka, koji je potencijalno spriječio najgori sukob u svjetskoj historiji, saznaje tek nekoliko mjeseci kasnije.

Stanislav Petrov bio je na dužnosti 26. septembra 1983. godine, kada je poslije ponoći na radarskom sistemu u bunkeru blizu Moskve dobio rano upozorenje o projektilu koji je lansiran iz SAD prema Sovjetskom Savezu.

- Kada sam vidio upozorenje, skočio sam sa stolice. Svi moji podređeni su bili zbunjeni, pa sam počeo da izdajem stroga naređenja kako bih izbjegao paniku. Znao sam da će moja odluka imati velike posljedice - prisjetio se Petrov u intervjuu za RT 2010. godine.

- Alarm se oglasio drugi put. Velika krv-crvena slova su se pojavila na glavnom ekranu. Pisala je riječ 'START'. Pisalo je da su još četiri rakete lansirane - ispričao je Petrov.

Od trenutka kada su bojeve glave poletjele, ostalo je pola sata za Kremlj da odluči da li da pritisne „crveno dugme“ i samo 15 minuta da Petrov odluči da li je prijetnja autentična i da javi svojim pretpostavljenima.

- Moja udobna fotelja djelovala je kao usijani tiganj, a noge su mi se oduzele. Nisam mogao ni da ustanem. Toliko sam bio nervozan kada sam donosio odluku - istakao je Petrov.

Smatrajući da bi u slučaju napada SAD ispalile mnogo više projektila, Petrov je rekao svojim šefovima da je alarm najvjerovatnije izazvan greškom u sistemu.

Kasnije je otkriveno da su sovjetski sateliti registrirali odbljeske sunčevih zraka od oblaka kao lansiranje projektila.

Petrovljev potez i odluka, međutim, nikada nisu pohvaljeni, a čak su ga pretpostavljeni kaznili jer nije napisao izvještaj.

Stroga tajna


- Moji šefovi su optuženi za greške u sistemu. Zato nisu željeli da priznaju da je bilo ko uradio nešto dobro, već su odlučili da krivicu rasporede po svima - objasnio je Petrov.

Više od deset godina o incidentu se ništa nije znalo, jer je zaveden kao „stroga tajna“. Čak i njegova supruga Raisa, koja je preminula 1997. godine, nije znala ništa o tome.

O čitavom incidentu se saznalo tek iz izvještaja koji je objavio njemački tabloid Bild 1998. godine, kada je progovorio Petrovljev nadležni, general-pukovnik Jurij Votincev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.