GLOBUS

Monstruozno: Transrodna djevojka pronađena ubijena, izbodenih genitalija i iskopanih očiju

Avaz.ba

29.9.2017

Iako je Eli Li Stajnfeld (Ally Lee Steinfeld), 17-godišnja transrodna djevojka iz Misurija, ubijena na nevjerovatno brutalan način, policija je zaključila da njeno ubistvo nije zločin iz mržnje.

Eli (Ally), koja je rođena kao Džozef (Joseph), vodila se kao nestala mjesec dana prije nego je policija konačno pronašla njene izgorjele ostatke u vreći na peradarskoj farmi.

Eli je ubijena samo nekoliko sedmica nakon što se na svom Facebook profilu deklarirala kao MTF, odnosno "muško u žensko", dodavši: "Ponosan sam na sebe, ponosan sam što sam trans".

Međutim, policija i tužilaštvo tvrde da nisu utvrdili da je ubistvo motivirano njenim rodom ili seksualnošću, javlja Independent.

- Rekao bih da je ubistvo s predumišljajem sve što je bitno. To je zločin iz mržnje sam po sebi - komentirao je tužitelj Park Stivens Žunior (Parke Stevens Jr.).

A da je ubistvo bilo itekako motivirano mržnjom, da se zaključiti iz stravičnog načina na koji je izvršeno. Eli su, navodno, ubili njena djevojka - Brajana Kalderas (Briana Calderas, 24), i njeno dvoje prijatelja - Endrju Vrba (Andrew, 18) i Ajzis Šauer (Isis Schauer, 18), pri čemu su joj izboli genitalije i iskopali oči.

Nakon toga su očito zapalili njeno tijelo kako bi prikrili tragove.

Njih troje su uhapšeni i čeka ih suđenje za ubistvo s predumišljajem i druga povezana krivična djela, ali ne i zločin iz mržnje. No, u svakom slučaju, budu li osuđeni, prijeti im doživotni zatvor.

Kalderas i Šauer su priznali da su spalili tijelo, ali ne i da su ubili Stajnfeld.

Tvrde da je to učinio Vrba koji je navodno izbo nesretnu transrodnu djevojku i izbo joj oči, a potom se hvalio ubistvom pred njima dvjema.

Svi su zajedno živjeli u mobilnoj kući, a ubistvo se dogodilo u dnevnom boravku kuće.

Još je jedan njihov prijatelj - Džejms Grigzbi (James Grigsby, 25), optužen za ostavljanje leša i prikrivanje dokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.