GLOBUS

Tramp od Kongresa zatražio 13 milijardi dolara pomoći Portoriku

Donald Tramp ( AFP)

Agencije

3.10.2017

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) zatražit će od Kongresa 13 milijardi dolara nove pomoći za Portoriko i druga područja pogođena prirodnim katastrofama. Zahtjev će vjerovatno biti upućen iduće sedmice, tvrde neimenovani izvori iz Kongresa.

Isti izvori navode da nemaju preciznu cifru novog zahtjeva za odobrenje pomoći, ali da je 13 milijardi dolara u okvirima onoga što se razmatra, prenosi agencija Reuters.

Novac bi trebalo da pomogne Portoriku da se oporavi od posljedica uragana Marija koji je razorio tu teritoriju SAD-a, ostavljajući veliki dio ostrva bez struje i pitke vode. Procjenjuje se da će obnova koštati više od 30 milijardi dolara.

Tramp bi danas trebalo da posjeti Portoriko, dvije sedmice nakon što je ostrvo pogodio uragan, a vjerovatno će se, kako ocjenjuje Reuters, suočiti s kritikama njegovog upravljanja tokom nepogode.

Gradonačelnica San Huana Karmen Julin Kruz (Carmen Yulin Cruz) u petak je oštro reagovala na odgovor Trampove administracije na katastrofu, kritikujući službeni opis pružanja pomoći kao "dobru priču za novine" i zatraživši od Trampa da odlučnije djeluje.

Tramp je gradonačelnici uzvratio putem Twittera, optuživši je za "loše vodstvo".

Nije poznato hoće li se njih dvoje susresti danas.

- Ona je pozvana da učestvuje na današnjim događanjima i nadamo se da će doći do razgovora, i da svi možemo da radimo zajedno i da krenemo naprijed - rekla je portparolka Bijele kuće Sara Senders (Sarah Sanders).

Marija, najmoćnija oluja koja je pogodila Portoriko u gotovo 90 godina, uništila je infrastrukturu snabdijevanja energijom i komunikacijske sisteme, otežavši pristup hrani, vodi i gorivu na čitavom ostrvu.

Prema službenim podacima, uragan je ubio najmanje 16 ljudi.

Portoriko je američka ostrvska teritorija, a njegovi stanovnici smatraju se građanima SAD, iako ne plaćaju federalni porez, ne učestvuju u američkim izborima i nemaju predstavnike u Kongresu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.