GLOBUS

Njemački ministar unutrašnjih poslova predlaže uvođenje i muslimanskih praznika

Srna

14.10.2017

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mejcer (Thomas de Maiziere) izazvao je uznemirenost stranačkih kolega iz konzervativnog bloka svojim prijedlogom za uvođenje muslimanskih praznika.

Njemačkoj živi oko četiri miliona muslimana, uglavnom turskog porijekla. U proteklih dvije godine stiglo je više od milion migranata i njih uglavnom čine muslimani s Bliskog Istoka.

Tokom predizbornog mitinga pred lokalne izbore u pokrajini Donja Saksonija, De Mejcer, koji je član Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, izjavio je da je otvoren za mogućnost da u pojedinim regionima u Njemačkoj budu obilježavani muslimanski praznici.

Naveo je da je Dan Svih svetih državni praznik u regionima sa katoličkom većinom.

Na mjestima gdje je veliki broj muslimana, zašto ne možemo razmotriti uvođenje njihovih praznika? - pitao je De Mejcer.

Njegov prijedlog izazvao je kritike stranačkih kolega koji bi trebalo da tokom sedmice započnu trostrane koalicione pregovore o formiranju vlasti sa Slobodnim demokratama (FDP) i Zelenima.

Konzervativci su pobijedili na izborima održanim u septembru, ali su ostvarili najgori rezultat od 1949. godine jer je podrška otišla stranci krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AFD).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.