GLOBUS

Šef CIA-e Majk Pompeo mogao bi uskoro postati šef diplomatije SAD

Avaz.ba

16.11.2017

Članovi administracije predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump), na koje se, ne imenujući ih, pozivaju američki mediji, tvrde da se sprema smjena na čelu Stejt departmenta. 

Vašington bruji da bi aktuelni šef diplomatije Reks Tilerson (Rex Tillerson) mogao da ustupi fotelju šefu CIA Majku Pompeu (Mike Pompeo), koji bar četiri dana u sedmici provodi u zapadnom krilu Bijele kuće brifujući Trampa o pitanjima značajnim za državnu sigurnost, ali i situaciji u, prema predsjedniku ne uvijek prijateljski nastrojenom, američkom Kongresu.

Njihova "druženja" koja počinju u 10 prije podne, tvrde vašingtonski "insajderi", traju znatno duže od uobičajenih, rutinskih, brifinga koje, inače, u slučaju Trampovih prethodnika, nisu praktikovali tako intenzivno šefovi CIA. 

Ali Pompeo (53) je, ističu, očito našao dobar zajednički jezik sa Trampom koji je, s druge strane, u šefu Centralne obavještajne agencije prepoznao osobine koje najviše cijeni - spoj dobro obrazovane, biznisu vične osobe sa jakim sigurnosnim iskustvom. 

Iako aktuelni šef američke diplomatije, nekadašnji prvi čovjek energetskog giganta sa poslovima u Risiji, "Exon mobilea", negira da će podnijeti ostavku, Pompeo kaže da, ako mu Tramp ponudi fotelju u Stejt depratmentu - neće odbiti. Republikanski senator iz Arkanzasa Tom Koton, koji poznaje Pompea iz vremena kada su obojica bili kongresmeni, ističe da Pompeo i Tramp dijele neke osobine - direktnost, otvorenost i hvatanje ukoštac sa prijetnjama. Oni, za razliku od Tilersona, dijele i "tvrd" stav prema Sjevernoj Koreji i Iranu, prenose Novosti.

Bijela kuća zasada negira da predsjednik Tramp razmišlja o smjeni na čelu Stejt departmenta. Ali, poznavaoci primjećuju da Trampov odnos sa Pompeom odslikava njegovu bliskost sa Džonom Kelijem (John Kelly), koji je bio na čelu Departmana za unutrašnju sigurnost, prije nego što je šef Bijele kuće odlučio da smijeni Rinsa Pribusa (Reince Preibus) i upravo njega postavi na visoku poziciju savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.