GLOBUS

Češki premijer Andrej Babiš odbio Zemanov prijedlog, ambasadu neće seliti u Jerusalem

Avaz.ba

8.12.2017

Novi premijer Češke Andrej Babiš odbacio je sugestiju predsjednika Miloša Zemana da ta zemlja slijedi SAD i premjesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

U izjavi za češki javni radio, Babiš je rekao da "ta ideja predsjednika (SAD Donalda) Trampa (Trump) nije dobra, vidite reagovanja".

Trampova odluka da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela predstavlja odstupanje od decenijske politike SAD. Taj potez je razljutio Palestince i podstakao proteste ne samo u regionu nego i u muslimanskim zemljama širom svijeta.

Babiš je ocijenio da bi velike zemlje tebalo da teže miru, nakon što je Zeman kasno u četvrtak izjavio u intervjuu za televiziju da ga raduje Trampova odluka i da bi Češka i Evropska unija trebalo da urade isto.

Zeman je još 2013. godine rekao da bi njegova zemlja trebalo da premjesti ambasadu u Jerusalem, što je razljutilo arapske lidere, prenosi B92.

Češko Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da ne postoji plan da se slijedi Trampov primjer. Pozicija Zemana je uglavnom ceremonijalna i vlada odlučuje o vanjskoj politici. On je jedan od malog broja evropskih lidera koji su podržali Trampa u trci za američkog predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.