GLOBUS

Tilerson: Američka ambasada neće se seliti u Jerusalem bar još dvije godine

Agencije

8.12.2017

SAD "najvjerovatnije" neće premjestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem barem još dvije godine, rekao je američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson).

- To se neće dogoditi ove, a najvjerovatnije ni iduće godine - rekao je nakon susreta s francuskim kolegom Žan-Iv Le Drianom (Jean-Yves) tokom sastanka o Libanonu u Parizu.

- No, predsjednik (Tramp) želi da napravimo konkretan i odlučan pomak kako bismo bili sigurni da će se ambasada premjestiti što je prije moguće - dodao je Tilerson.

- U tu svrhu treba naći prostor, izraditi nacrte, dobiti potrebne dozvole (u američkom Kongresu), premda mislim da tu ne bi trebalo biti teškoća, i zatim sagraditi zgradu ambasade - dodao je.

Tilerson je uz to istakao da je Tramp bio "veoma jasan u vezi s činjenicom da se o konačnom statusu Jerusalema i o granicama mora pregovarati i da će o tome odlučiti strane" u sukobu.

Američki državni sekretar treba se nakon sastanka na kojem će pružiti podršku Libanonu, susresti s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) s kojim će razgovarati o tim pitanjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.