GLOBUS

Japanski premijer odbio se sastati sa dobitnicom Nobelove nagrade za mir

Avaz.ba

15.1.2018

Japanski premijer Šinzo (Shinzo) Abe odbio se sastati s čelnicom Međunarodne kampanje za zabranu atomskog oružja (ICAN), koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 2017., uprkos zahtjevima, saopćila je skupina u ponedjeljak.

Izvršna direktorica ICAN-a Bitris Fin (Beatrice Fihn), koja je doputovala u Japan u petak, nije se uspjela sastati s premijerom iako skupina traži od Tokija da organizira sastanak od kraja decembra, javila je japanska nevladina udruga Peace Boat.

Portparol japanske vlade Jošide  Suga (Yoshihide) rekao je na konferenciji za medije da premijer nije mogao primiti čelnicu ICAN-a zbog svog isplaniranog rasporeda. "Ništa više i ništa manje." Abe je u petak otputovao na evropsku turneju.

Tokom posjete Nagasakiju, jednom od dva grada koje su bombardirale Sjedinjene Države, Fin je u subotu kritizirala Japan zbog toga što se nije pridružio Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja, koji su usvojile 122 članice UN-a u maju.

- Japanska vlada trebala bi bolje znati od bilo koje druge zemlje kakve su posljedice nuklearnog oružja, ali unatoč tome, Tokiju se sviđa živjeti pod američkom nuklearnom zaštitom i nije se pridružio Sporazumu za zabranu nuklearnog oružja - kazala je Fihn.

"Vašoj vladi ne smeta ponavljanje zla koje je učinjeno Nagasakiju i Hirošimi u drugim gradovima?" upitala je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.