ŠINZO ABE

U Japanu obilježena druga godišnjica atentata na bivšeg premijera

Smrt japanskog premijera s najdužim stažom, koja je zabilježena kamerom, uznemirila je naciju koja nije navikla na oružano nasilje

U Japanu obilježena druga godišnjica atentata na bivšeg premijera. AP

D. R.

8.7.2023

Japan danas obilježava godišnjicu ubistva bivšeg premijera Šinzo Abe (Shinza Abea), kojeg je muškarac ustrijelio tokom predizborne kampanje zbog njegovih veza s Crkvom ujedinjenja. 

Smrt japanskog premijera s najdužim stažom, koja je zabilježena kamerom, uznemirila je naciju koja nije navikla na oružano nasilje. Premijer Fumio Kišida (Fumio Kishida) i drugi viši dužnosnici pridružili su se Abeovoj udovici Akie na privatnom obredu u budističkom hramu u Tokiju. Javnost je nakon obreda mogla položiti cvijeće.

Među njima je bila 49-godišnja Tsu Ogava (Tsuu Ogawa), zaposlenica hotela, koja je slavila svoj rođendan na dan atentata. 

- Bila sam šokirana da se takva grozna stvar mogla dogoditi u Japanu i molim se da se takva stvar više nikada ne dogodi - rekla je dok je nosila cvijeće u hram.

Otkrivene veze 

Abe je upamćen po svojim ekonomskim politikama kojima je htio okončati razdoblje deflacije, a koje uključuju jeftin novac, zaduživanje radi poticaja i deregulaciju. Kritičari su rekli da su te mjere također otvorile jaz u prihodima.

Provodio je i agresivnu obrambenu politiku

Abe, koji je podnio ostavku 2020., provodio je i agresivnu obrambenu politiku, kojom su povećana izdvajanja za vojsku i kojom je reinterpretiran japanski ustav kako bi japanski vojnici mogli učestvovati u instranim vojnim operacijama po prvi put nakon Drugog svjetskog rata.

- Podržat ću političare koji nastave posao Abeove administracije - rekao je 35-godišnji uredski radnik, pridruživši se drugima u hramu. 

Iako se Kišida odmaknuo od Abeovih gospodarskih politika, nastavio je s odbrambenim te je prošle godine najavio da će Japan udvostručiti svoja izdvajanja za vojsku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.