GLOBUS

Majk Pens najavio: Preseljenje Ambasade SAD u Jerusalem do kraja naredne godine

Pens s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom ( AFP)

Avaz.ba

22.1.2018

Sjedinjene Američke Države premjestit će svoju Ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem do kraja naredne godine. Kako je objasnio potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pence), tokom posjete Izraelu, to je ranije nego li je prethodno planirano.

Tokom svog govora pred poslanicima parlamenta Izraela, Pens je rekao da se aktivnosti na tome već provode. Njegov je govor nakratko bio prekinut povicima arapskih poslanika, ali je ubrzo drugi čovjek SAD nastavio s izlaganjem.  

Predsjednik Donald Tramp (Trump) prošli je mjesec objavio svoju odluku o tome da će sjedište Ambasade biti premješteno u Jerusalem. To je izazvalo brojne negatvine reakcije u svijetu.

Evropska unija izrazila je svoju zabrinutost, a neke od vodećih država Zapada, uključujući i Veliku Britaniju, pozvale su SAD da preispita tu odluku.

Status Jerusalema smatra se centralnim pitanjem izraelsko-palestinskog sukoba. U prijedlogu formiranja posebne palestinske države, Jerusalem, njegov istočni dio, se, također, smatrao glavnim gradom Palestinaca. 

Suverenitet Izraela nad Jerusalemom nikada nije priznat u međunarodnoj zajednici. Pod okupacijom je od 1967. godine.

Od tada je u taj dio grada naseljeno više od 200.000 Jevreja u naseljima koje je Izrael izgradio. Međunarodna zajednica uvijek je verbalno osuđivala ove aktivnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.