GLOBUS

Tilerson: Rusija treba preuzeti odgovornost što Sirija koristi hemijsko oružje

( Agencije)

Piše: J. B.

23.1.2018

Državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) izjavio je da Rusija snosi odgovornost što sirijska Vlada i dalje koristi hemijsko oružje.

Optužbe su uslijedile nakon što je izveden hemijski napad na selo Dumu u opkoljenoj sirijskoj pobunjeničkoj enklavi Guti.

- Više od 20 civila, većinom djece, bili su žrtve hemijskog napada hlorom. Incident u Guti je zabrinjavajući i ukazuje na mogućnost da Bašar el-Asad i dalje koristi hemijsko oružje protiv vlastitog naroda - kazao je Tilerson.

Tilerson ističe da je, bez obzira ko stoji iza napada, Rusija ta koja treba preuzeti odgovornost.

- Rusija treba preuzeti odgovornost za žrtve napada u istočnoj Guti i bezbroj drugih Sirijaca koji su stradali zbog upotrebe hemijskog oružja. Rusija je kriva jer nastavlja pružati podršku sirijskom predsjedniku el-Asadu - ističe Tilerson.

Podsjećamo, nakon hemijskog napada nevladina organizacija ''Bijele kacige'' za napad je optužila sirijski režim te utvrdila da je zbog poteškoća s disanjem u bolnicu prevezena najmanje 21 osoba, među kojima ima i djece.

Od početka rata u Siriji 2011. istražitelji UN-a više su puta optužili vlasti predsjednika Bašar el-Asad za upotrebu hlora ili sarina u hemijskim napadima koji su za brojne civile bili fatalni.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

(Fotografije jučerašnjeg napada u Dumi Foto: AFP)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.