GLOBUS

Sirijska opozicija odbila učestvovati u mirovnim pregovorima u Sočiju

Avaz.ba

27.1.2018

Sirijska opozicija neće učestvovati na mirovnoj konferenciji kojoj je iduće sedmice domaćin Rusija u Sočiju, a UN tek treba odlučiti hoće li tome prisustvovati, izjavili su predstavnici delegacije sirijske opozicije te UN-a po završetku mirovnih pregovora u Beču. 

Na tim pregovorima u Beču između sirijske vlade i opozicije, posredovanim od strane UN-a, glasnogovornik sirijske opozicije Jahja al-Aridi izjavio je da se "sirijska vlada i Rusija kao njen saveznik nisu dovoljno angažirali", ocjenjujući i da je "konferencija u Sočiju pokušaj potkopavanja napora UN-a u postizanju mirovnog sporazuma".

Po završetku pregovora, UN-ov posebni izaslanik za Siriju Stafan de Mistura novinarima je izjavio da će "glavnog sekretara UN-a Antonija Gutereša izvijestiti o ishodu bečkih pregovora, nakon čega će odlučiti što će UN odgovoriti na poziv da učestvuje na razgovorima u ruskom Sočiju".

Zapadne sile i neke arapske zemlje vjeruju da je konferencija u Sočiju pokušaj stvaranja posebnog mirovnog procesa, koji bi potkopao napore UN-a i postavio temelje za rješenje prikladnije sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i njegovim saveznicima Rusiji i Iranu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.