GLOBUS

Vatikan: Papa Franjo sastao se s Erdoanom

Agencije

5.2.2018

Papa Franjo danas je prvi put nakon 59 godina u Vatikanu primio jednog turskog predsjednika.

Zbog posjete Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) na snazi su jake sigurnosne mjere.

Predsjednik Turske doputovao je sinoć u Rim, a njegova posjeta bit će okončana večeras.

U centralnom dijelu Rima su tim povodom tokom naredna 24 sata zabranjena bilo kakva protestna okupljanja, a posjetu osigurava oko 3.500 policajaca.

Manji protest oko 200 ljudi na inicijativu italijanskog udruženja Kurda najavljen je za popodne nedaleko od zidina Vatikana.

Papa, koji se zalaže za međuvjerski dijalog, bio je u Turskoj u novembru 2014. godine.

Erdoan je za jučerašnju "La Stampu" izjavio da za Tursku nijedna opcija osim punopravnog članstva u Evropskoj uniji nije opcija, odbacujući francuski prijedlog o "partnerstvu".

Tokom dana turski predsjednik bi se trebao sastati i s predsjednikom Italije Serđom Matarelom (Sergio Mattarella) i premijerom Paolom Đentilonijem (Gentiloni), prenijele su agencije.

Inače, Erdoan je uoči posjete rekao da očekuje da će s papom razgovarati i o statusu Jerusalema, u svjetlu odluke američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da taj grad prizna kao glavni grad Izraela.

- SAD je usamljen u odluci administracije predsjednika Trampa da prizna Jerusalem kao prijestonicu Izraela - kazao je Erdoan.

Još je dodao kako "Turska predvodi 1,7 milijardi muslimana širom svijeta, jer trenutno predsjedava Organizacijom za islamsku saradnju, dok je papa Franja 'broj jedan' među katolicima".

- Ta dva važna bloka su, ustvari, odlučujući elementi u ovoj regiji - rekao je Erdoan, istakavši značaj Jerusalema za nekoliko svjetskih religija.

Teme sastanka Erdoana i pape Franje će, također, biti i situacija u Siriji, izbjeglička kriza, problemi islamofobije i rasizma u svijetu.

Erdoan i papa razgovarali su krajem prošle godine telefonom upravo o pitanju Jerusalema.

Tada su izrazili zadovoljstvo rezultatom glasanja u UN kojom se od SAD tražilo da poništi jednostranu odluku o priznanju Jerusalema za glavni grad Izraela.

Trampovu odluku ocijenili su pogrešnim potezom.

Složili su se tada i da bi se trebalo sastati kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i međunarodnim pitanjima.

Papa je i ranije kritizirao promjenu američke politike prema statusu Jerusalema i pozvao na rješenje problema pregovorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.