GLOBUS

Džubeir: Nismo zainteresirani za formiranje saveza sličnog EU

Srna

20.2.2018

Saudijska Arabija nije zainteresirana za učestvovanje u formiranju regionalnog sigurnosnog saveza sličnom EU, koje je predložio Katar, izjavio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel el-Džubeir (al-Jubeir).

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad el Tani (Al Thani) rekao je 16. februara da bi države Bliskog istoka trebalo da razlike ostave iza sebe i stvore sigurnosni savez po modelu EU, kako bi "povukle region sa ivice".

El Tani je zahtijevao od međunarodne zajednice da nastavi s diplomatskim pritiskom na zemlje kojih se tiče postizanje takvog cilja, ali je iznio malo detalja.

- Mi već imamo formiran savez - rekao je Džubeir na marginama sastanka sa ministrom vanjskih poslova Austrije Karin Knajsl (Kneissl) u Beču, aludirajući na Vijeće za saradnju arapskih država Perzijskog zaljeva.

Katar je u posljednjih sedam mjeseci izoliran u Perzijskom zaljevu, usljed sankcija koje su uvele Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, pod optužbom da podržava teroriste i Iran, što su vlasti Katara u Dohi u više navrata negirale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.