GLOBUS

"The Guardian": Svijet je i tada nijemo posmatrao – Guta je nova Srebrenica

AFP

B92

24.2.2018

Ono što se 1995. događalo u Srebrenici nad bosanskim muslimanima, sada se ponavlja u Siriji, u Istočnoj Guti, piše ''The Guardian''.

- Svako novo dijete koje umre, svaki zločin koji prođe nekažnjeno, Istočna Guta sve više podsjeća na ono što je Kofi Anan jednom nazvao najgorim zločinom počinjenim na evropskom tlu od 1945. godine. Istočna Guta se pretvara u sirijsku Srebrenicu - piše Sajmon Tisdal (Simon Tisdall) u tekstu za ''The Guardian''.

Kako se navodi, kao što je bio slučaj u Srebrenici, prekinut je dotok hrane i bilo kakve pomoći. UN su, kako se dodaje, 1993. pod Srebrenicom podrazumijevale ''sigurno mjesto'', a prošle godine na mirovnim pregovorima u Astani, Rusija je deklarirala Istočnu Gutu kao zonu ''deeskalacije''.

- Kao i u Bosni, niko se nije potrudio da zaštiti civile nakon što su u decembru počeli napadi režima poslije propasti pregovora. Zračni udari, s užasnim ishodom, izvode sirijske snage i njihove ruske pristalice. Pažnja velikih sila, SAD i Rusije, i regionalnih aktera kao što je Turska, fokusirana je na veliku igru strategije nad leševima pola miliona Sirijaca - navodi se dalje.

Kako dodaje, za Trampovu administraciju sve se svodi na Iran, za Turke je to stvar ''razbijanja Kurda'', a za Vladimira Putina je ''stvar moći''.

- Međutim, za stanovnike Gute sve je stvar preživljavanja. Rekordan broj mrtvih od 2011. godine, kada je rat počeo. Izlaza nema. U Srebrenici, oko 8.000 muškaraca i dječaka muslimana ubijeno je za nekoliko dana. Između 25.000 i 30.000 žena, djece i starih bili su žrtve nasilja i prisilnog premještanja. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju kasnije je te zločine proglasio genocidom - dodaje se u tekstu.

Kako piše, u to vrijeme svijet je stajao i gledao, a međunarodna zajednica je ''dobro znala šta bi general Ratko Mladić mogao uraditi, da je masakr bio izvjestan."

- Agonija u Istočnoj Guti, već poznata po scenama iz 2013. i upotrebe sarina u napadima također se polako, ali na sličan način ignoriraju. Ponovo civili, uključujući veliki broj djece, ginu. Još jednom zapadne sile odbijaju da interveniraju. Ponovo su UN bespomoćni - piše Tisadal.

Kako tvrdi, sirijski predsjednik Bašar al Asad, baš kao i Mladić 1995., otporan je na vanjski pritisak. Dokazi koji pokazuju da je Asad umiješan u ratne zločine ne manjkaju, ali do sad nikakvih optužbi nije bilo.

- Mladić je osuđen u Hagu. Za to su bile potrebne 22 godine. Koliko će još djece umrijeti prije nego što pravda stigne u Siriju - postavlja se pitanje u tekstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.