TRAGEDIJA

Užasne priče žrtava požara u Rusiji: Čitav razred poginuo, dječak izgubio cijelu porodicu

Index.hr

27.3.2018

U toku je istraga o uzroku ogromnog požara u Rusiji, u kojem je poginulo najmanje 64 ljudi, a većina žrtava su djeca.

Istražitelji su u ponedjeljak izjavili da protupožarni sistem u trgovačkom centru u Kemerovu nije radio, a svi hitni izlazi bili su blokirani.

- Protupožarni alarm u trgovačkom centru u Kemerovu, koji je izgorio u nedjelju, nije radio od 19. marta - objavio je ruski istražni odbor. 

Također su izjavili da će ispitati vlasnika centra i pritvoriti zaštitara koji je isključio alarm, prenosi Index.hr.

- Alarm nije radio od 19. marta i niko se nije bavio tim problemom - izjavio je predsjednik istražnog odbora Aleksander Bastrikin, prenosi agencija TASS.

Dodao je da jedan od zaštitara u šoping-centru "Zimska višnja" nije uključio alarm: "Ne možemo dati razumno objašnjenje, čini se da nije bio obučen", rekao je Bastrikin.

Također je rekao da će obrada DNK žrtava možda potrajati do dvije sedmice, a potrebno je pregledati 37 tijela žrtava.

Ruske vlasti privele su četvero ljudi, uključujući dvoje zaposlenika firme koja održava protupožarni sistem šoping-centra.

Iako nema službene potvrde, strahuje se da je u požaru poginulo 41 dijete, a najmlađa žrtva imala je četiri godine. Ruski mediji objavili su tragične priče žrtava požara.

Jedna od najstrašnijih snimki požara u Kemerovu prikazuje 11-godišnjeg dječaka Sergeja Moskalenka kako iskače iz zgrade. Dječak je u požaru izgubio roditelje i četverogodišnju sestru. Završio je u komi u bolnici, ali doktori su izjavili da mu se stanje malo poboljšalo.

Strahuje se da je u požaru poginuo čitav razred od osam djevojčica u dobi od 11 i 12 godina. Jedna od djevojčica Viktoria Počankina (12) uputila je poziv svojoj tetki usred požara:

- Vrata su blokirana. Ne mogu izaći, ne mogu disati. Tetice, reci cijeloj porodici da ih volim. Reci mami da sam ju voljela...

Marija Moroz (13), koja se nalazila u kinu za vrijeme požara, poslala je rođaku poruku: "U vatri smo. Izgleda da je ovo zbogom od mene." Strahuje se da je i Marija poginula.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.