TENZIJE

Ukrajina otela ruski brod

Informer.rs

5.4.2018

Ukrajinske vlasti pokušavaju izazovati drugu Karipsku krizu u kompleksnim rusko-ukrajinskim odnosima, rekao je za ruske medije zamjenik premijera vlade Krima i stalni predstavnik Krima pri administraciji predsjednika Rusije Georgija Muradova.

Prema riječima Muradova, prijetnje Kijeva da će plijeniti sve brodove koje isplovljavaju iz krimskih luka su pogubne za Ukrajinu.  

Ranije je Pogranična služba Ukrajine saopćila da će Kijev reagirati na "kršenje" reda isplovljavanja brodova iz krimskih luka.

Ta izjava je došla nakon incidenta s ruskim ribarskim brodom "Nord", kojeg su zadržali ukrajinski graničari. 

U njemu se nalazilo devet članova posade, svi s ruskim pasošima. "Nord" je zaplijenjen i trenutno se nalazi u luci Berransk. Mornari su stavljeni pod administrativni protokol i zabranjeno im je da napuštaju brod. 

Njihovi advokati tvrde da ih Kijev prisiljava da se deklariraju kao Ukrajinci. Ruskom konzulu nije dozvoljeno da ih posjeti, a zabranjeno je i pružanje medicinske pomoći posadi. 

U međuvremenu je i ruska krimska uprava FSB pokrenula krivični postupak zbog otimanja ruskog broda. 

Crnomorska flota već je sada spremna da patrolira Azovskim i Crnim morem. Vojnici smatraju da Kijev formira "pravo državno piratstvo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.