REAKCIJE

Asad zaprijetio SAD: Napustite Siriju ili ćemo upotrijebiti silu

Index.hr

31.5.2018

Sirijski predsjednik Bašar el-Asad rekao je da bi Sjedinjene Američke Države trebale naučiti lekciju iz Iraka i povući se iz Sirije, te je obećao milom ili silom vratiti dijelove zemlje kojima vladaju proameričke milicije.

U intervjuu za "Russia Today", Asad je rekao da je vlada "sada počela otvarati vrata pregovorima" sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), savezom milicija kojim dominiraju Kurdi i koji nadzire sjeverne i istočne dijelove Sirije, gdje su stacionirane američke snage. 

- To je prva opcija. Ako ne uspije, krenut ćemo vratiti ta područja silom. Nemamo drugih opcija, s Amerikancima ili bez njih - rekao je.

- Amerikanci moraju otići i oni će otići ovako ili onako - rekao je i podsjetio: "Došli su u Irak bez pravnog temelja i vidite šta im se dogodilo. Trebali su naučiti lekciju. Irak nije iznimka, Sirija nije iznimka. Narod u toj regiji više neće prihvatiti strance." 

Odgovarajući na riječi američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) koji ga je počastio izrazom "životinja Asad", sirijski čelnik je odgovorio: "Ono ste što govorite."

Tramp je Asada nazvao životinjom pošto je u aprilu sirijski režim optužen za napad nervnim plinom blizu Damaska koji je pod kontrolom pobunjenika.

Asad je ponovio da njegova vlada nije izvela hemijski napad na Dumu u Istočnoj Guti i da ne raspolaže hemijskim oružjem te nije u njenom interesu izvesti takav napad. Hemijski napad bio je okidač za američko-britansko-francuske raketne napade na sirijska postrojenja za navodnu proizvodnju hemijskog oružja.

Uz vojnu pomoć Rusije i Irana, Asad je uspio pod nadzor režima vratiti dijelove Sirije i sada je vojno u najboljoj poziciji od izbijanja rata 2011. Međutim, veliki dijelovi su izvan njegove kontrole, oni uz granice s Irakom, Turskom i Jordanom. To su i dijelovi koji su pod nadzorom SDF-a na sjeveru i istoku te dijelovi na sjeverozapadu i jugozapadu.

Asad tvrdi da je iranska prisutnost u Siriji ograničena na pomoć sirijskoj vojsci, a na pitanje može li Sirija išta učiniti da zaustavi izraelske zračne napade, odgovorio je da postoji samo jedna opcija.

- Jedina opcija je poboljšati našu zračnu odbranu, to je jedino što možemo i mi to činimo - rekao je Asad.

Sirijska zračna odbrana je sada mnogo snažnija, zahvaljujući podršci Rusije, ustvrdio je sirijski predsjednik.

Prema ranijim izvještajima, Rusija je 2016. Siriji isporučila proturaketni sistem S-300.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.