GLOBUS

Umro australski milioner: Nakon što mu je dijagnosticiran rak, prodao sve bogatstvo i pomagao siromašnima

Dnevnik.hr.

1.6.2018

Život u luksuzu, brzi automobili, skupocjena odjeća i nebrojena druga materijalna bogatstva bili su svakodnevnica australskom milioneru Aliju Banatu iz Sidneja, no onda su mu doktori 2015. godine dijagnosticirali rak u terminalnoj fazi i rekli mu da još ima najviše sedam mjeseci života.

Banat je uprkos crnoj prognozi, poživio još dvije godine nakon prognoziranih sedam mjeseci, a to je vrijeme bio posvetio, osim borbi s teškom bolesti, i prikupljanju sredstava za siromašne muslimane širom svijeta, prenosi Dnevnik.hr.

Kad je shvatio da je teško bolestan, Banat je rekao kako je shvatio i da ima posve krive ciljeve u životu. Svoju bolest opisao je kao "dar kojim mu je Allah dao šansu da se promijeni" u dokumentarcu objavljenom na YouTubeu.

Čim je dobio dijagnozu, Banat je prodao svoje poslovno carstvo i otputovao u afričku zemlju Togo, u kojoj oko 55 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva. Togo ima i između 12 i 20 posto deklariranog muslimanskog stanovništva, pa je Banat odlučio iskoristiti svoj novac za izgradnju mesdžida, kao i za izgradnju škole. Nakon toga proširio je svoje ciljeve i pokrenuo projekt Muslims Around The World (MATW).

U protekle tri godine taj je projekt prikupio gotovo 800.000 dolara.

Banat je preminuo početkom ove sedmice, a njemu u čast stiže sve više donacija za navedeni projekt.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.