LIDER SOCIJALISTA

Španija zvanično dobila novog premijera, Pedro Sančez položio zakletvu

Fena

2.6.2018

Pedro Sančez (Sanchez, 46) danas je položio zakletvu kao španski premijer, dan nakon što je socijalistički čelnik uspješno svrgnuo svog prethodnika Marijana Rahoja (Mariano Rajoy), kojem je izglasano nepovjerenje u parlamentu.

Rahoj je prisustvovao ceremoniji održanoj u kraljevskoj palači Zarzuela i rukovao se sa Sančezom nakon što je novi čelnik položio zakletvu pred kraljem Felipeom VI prije nego što je pozirao s monarhom skupa s predsjednicima Donjeg doma parlamenta i Senata.

Sančez je smijenio Rahoja nakon sudske presude u velikom korupcijskom skandalu koji je implicirao Narodnu stranku konzervativnog Rahoja. Parlament je u petak glasao sa 180 naprema 169 glasova za smjenu Rahojeve vlade onom koju će predvoditi Sančez. Jedan poslanik bio je suzdržan.

Španija je četvrta ekonomija eurozone i utjecajna je članica Evropske unije. Sančez i njegova stranka žestoke su pristalice EU i njene zajedničke valute. 

Sančez je obećao da će se boriti protiv korupcije i da će pomoći Špancima pogođenim višegodišnjim rezovima javne potrošnje u vrijeme Rahojeve vlade. Također je obećao da će sazvati nacionalne izbore uskoro, iako nije odredio datum njihovog održavanja.

Sančez će predvoditi manjinsku vladu i trebat će mu podrška stranke Poidemos (Mi možemo) s krajnje ljevice i vrzinog kola regionalnih stranaka i katalonskih secesionista da bi sastavio vladu.

On je obećao pokrenuti razgovore sa separatističkim čelnikom sjeveroistočne regije Katalonije.

Formiranje katalonske vlade automatski će okončati vandredne mjere koje je poduzela španska centralna vlada preuzimanjem ovlasti regionalne vlade nakon neuspjele objave nezavisnosti Katalonije u oktobru prošle godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.