VIDEOREPORTAŽA

Potresna ispovijest muslimanke iz Mijanmara: Danima su me tukli i silovali

Avaz.ba

27.6.2018

BBC je objavio videoreportažu o nasilju mijanmarske vojske nad muslimanskom manjinom Rohindžama s potresnom pričom jedne od žrtava silovanja.

Otkad je oko 700.000 Rohindža pobjeglo iz Mijanmara u Bangladeš prošle godine, u javnost izlazi sve više optužbi protiv mijanmarske vojske za brutalno nasilje i silovanje žena i djevojčica.

- Neprestano su me tukli i silovali, a zatim ostavili zavezanu za drvo - kazala je.

Novinari BBC-ja razgovarali su s jednom od žrtava mijanmarske vojske, koja sada ima 17 godina, a nakon silovanja je ostala trudna i rodila. 

- Vojnici su me uhvatili, nisam uspjela pobjeći. Silovali su me - ispričala je kako su je danima neprestano tukli i silovali.

U noći kada su me uhvatili, silovali su me dva puta. Opet su to učinili sljedeće jutro i poslijepodne - rekla je djevojčica. Nakon nekoliko dana, vojnici su je zavezali za drvo i ostavili. 

- Ostavili su me tako zavezanu za drvo. Kada bih vidjela da se vojnici približavaju, sagnula bih se da se pokušam sakriti. Zatim sam sjedila i plakala, a grupa Rohindža me spasila. Odnijeli su me preko granice u Bangladeš - ispričala je djevojčica.

U Bangladešu je otkrila da je ostala trudna, a njena kći sada ima sedam dana i još nije dobila ime. Djevojčica je rekla da nije željela pobaciti jer bi to bio grijeh, kao i odricanje od svog djeteta. 

Oni su počinili grijeh, ja nisam učinila ništa loše. Zadržala sam svoje dijete - ispričala je. 

Od porodice su joj živi ostali samo djed i nana. Roditelji su joj nestali u progonu i pretpostavlja da su mrtvi. Njen djed je izjavio da je rekao kako treba dati bebu na usvajanje, ali ona je odbila te rekla da će beba živjeti prema Allahovoj volji.

Hiljade pripadnica Rohindža izjavile su da su preživjele seksualne napade i silovanja mijanmarske vojske, koja poriče sve optužbe. Grupe za ljudska prava upozorile su da bi se zbog masovnog silovanja mogao roditi velik broj neželjene djece. 

- Kako su mi mogli nešto takvo učiniti? Da se ovo nije dogodilo ne bih se udala i živjela bih normalan život. Žalim zbog toga, ali kada ugledam svoju bebu, prema njoj osjećam samo ljubav - ispričala je djevojčica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.