POZVAO NA MIR

Papa: Bliski istok plače, ravnodušnost ubija

Index.hr

7.7.2018

Papa Franjo pozvao je na mir na Bliskom istoku na samitu vjerskih poglavara u subotu u Bariju, osudivši "smrtonosnu ravnodušnost" koja širi nasilje i potiče egzodus kršćana.

Sveti Otac je za dan ekumenske molitve i promišljanja, zajedno s čelnicima kršćanskih crkvi, odabrao Bari, jer se taj italijanski lučki grad opisuje kao "prozor prema Istoku" zato što se u njemu čuvaju relikvije svetog Nikole, kojega slave i katolici i pravoslavci. 

Papa je govorio o "tamnim oblacima rata, nasilja i razaranja, primjerima okupacije i varijacijama fundamentalizma, prisilnim migracijama i zanemarivanju".

 - Sve se to dogodilo usred sudioničke šutnje mnogih - rekao je.

 - Ravnodušnost ubija i mi želimo podići naše glasove kako bismo se usprotivili toj smrtonosnoj ravnodušnosti. Želimo dati glas onima koji nemaju nikoga, onima koji samo mogu brisati svoje suze - istaknuo je Papa.

Bliski istok danas plače, pati i šuti dok drugi gaze tu zemlju u potrazi za moći ili bogatstvom - kazao je on okupljenim predstavnicima kršćana. 

Na Papin poziv na samit odazvalo se 19 poglavara i predstavnika crkvi. Na susretu su zastupljene pravoslavne crkve, istočne pravoslavne crkve, Asirska Pravoslavna Crkva, istočne katoličke crkve, a učestvuju i predstavnici luterana kao i Bliskoistočnog vijeća Crkvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.