''ON JE TIRANIN''

Hiljade Filipinaca protestiraju protiv autokratske vladavine Dutertea

AFP

Agencije

23.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Hiljade Filipinaca izašle su jutros na ulice kako bi protestirali protiv autokratske vladavine predsjednika Rodriga Dutertea uoči njegovog govora u kongresu.

Demonstranti su nosili natpise kojima osuđuju Duterteov "fašistički" i "tiranski" režim, kao i one kojima su pozivali na poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda.

- Dvije godine pod ovim tiranskim režimom. On je pokrenuo ratove za zabrane što je rezultiralo nasilnim krvoprolićem, kao i dobro planirane fašističke napade kako bi omogućio svoje diktatorske ambicije - saopćila je studentska organizacija ''College Editors Guild''.

- Da bi ostvario svoje diktatorske ambicije Duterte mora provesti ubilačku kampanju da bi ušutkao političke snage koje sprečavaju njegove zle planove - stoji u saopćenju.

- Hiljade ljudi su već ubijene u njegovom krvavom ratu protiv droge i borbi protiv pobune - dodaje se.

Više od šest hiljada policajaca okružilo je kompleks Batasang Pambansa, u kojem će Duterte danas održati svoj godišnji govor o stanju nacije.

Komandant policije Giljermo Eleazar (Guillermo) otkrio je kako su snage sigurnosti razgovarale s demonstrantima kako bi osigurali da sve prođe mirno.

- Nadamo se da će se demonstranti držati onoga što smo se dogovorili - istaknuo je Eleazar.

- U protivnom ćemo biti primorani učiniti ono što trebamo - rastjerati ih.

Očekuje se da će Duterte govoriti o planovima vlade za iduću godinu i o zakonskim prioritetima, što uključuje i prijelaz na federalni oblik vlasti, objavio je njegov portparol Heri Rok (Harry Roque).

- Kao otac nacije predsjednik Duterte će još jednom artikulirati želju naroda za istinskom i značajnom promjenom - naglasio je Rok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.