GLOBUS

Trampov pomoćnik optužen da je zaradio milione lobiranjem u Ukrajini

Pol Manafort

Index.hr

31.7.2018

Pol Manafort (Paul) će u utorak postati prvi bivši Trampov (Trump) pomoćnik koji će izaći pred sud zbog bankovnih i poreznih malverzacija po optužbama temeljenim na istrazi ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine. 

Iako će suđenje biti fokusirano na finansijski kriminal, ono može biti politički štetno usljed napisa i priloga u medijima o čovjeku koji je Trampu tri mjeseca vodio kampanju i u junu 2016. bio na sastanku s Rusima koji su ponudili inkriminirajuće informacije o Trampovoj demokratskoj protukandidatkinji Hilari Klinton (Hillary Clinton), što je sada u središtu 14-mjesečne istrage tužioca Roberta Mulera (Mueller).

Očekuje se da će tužioci ukazivati na to da Manafortova potrošnja na kuće, luksuzna odijela i proizvode ne odgovara prihodima koje je objavio na poreznoj kartici te da je obmanuo zajmodavce kada je posudio na desetke miliona dolara, prenosi Index.hr.

Tužioci su u ponedjeljak objavili da namjeravaju dokazati da je Manafort zaradio više od 60 miliona dolara lobiranjem za bivšu prorusku vladu u Ukrajini i da "značajan postotak" tog iznosa nije prijavio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.