SVIJET

Najmlađa britanska teroristica osuđena na doživotni zatvor

Screenshot

Index.hr

3.8.2018

Najmlađa pripadnica britanske terorističke ćelije koju čine isključivo žene, osuđena je u petak na doživotni zatvor s minimalno odsluženih 13 godina za planiranje napada u Londonu sa svojom sestrom i majkom.

Safa Bular (Safaa Boular - 18) počela je planirati napad u Britaniji nakon što je spriječena u naporima da se pridruži jednom borcu Islamske Države u Siriji, rekla je policija. 

Sve tri žene bile su pune mržnje i otrovne ideologije i odlučne da izvedu teroristički napad - rekao je zamjenik pomoćnika načelnika policije Din Hajdon (Dean Hyadon), visoki nacionalni protuteroristički koordinator u policiji. 

- Da su uspjele, to bi dovelo do pogibije ljudi ili ozbiljnog ranjavanja -  rekao je u saopćenju. 

Policajci na tajnom zadatku snimili su telefonske razgovore između tri žene u kojima su govorile o napadu kao "čajanki" i slijedili su majku i sestru dok su se vozile po središnjem Londonu u aprilu 2017., za što policija vjeruje da je bila misija izviđanja vjerovatnih meta. 

Sljedeći je dan par otišao u samoposlugu u jugozapadnom Londonu, gdje su kupile pakiranje od tri kuhinjska noža. 

Prije dva mjeseca sestra Rizlen Bular (Rizlaine Boular - 22) dobila je kaznu doživotnog zatvora uz minimalni odsluženi rok od 16 godina, dok je majka Mina Dih (Mina Dich - 44) dobila produženu kaznu od 11 godina i devet mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.