VENECUELA

Nakon pokušaja atentata na Madura, javili se i napadači: Ovog puta dronovi nisu uspjeli, ali nećemo odustati

Printscreen

Kurir.rs

5.8.2018

Tajni venecuelanski pokret pod nazivom "Flanelski vojnici“ preuzeo je odgovornost za pokušaj ubistva predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas).

- Operacija se sastojala od leta dva drona napunjena eksplozivom C-4 do predsjedničke tribine. Snajperisti Počasne garde oborili su dronove prije nego što su stigli do mete. Dronovi su slabi. Sada nije uspjelo, ali samo je pitanje vremena - napisala je grupa na svom nalogu na Twitteru.

​Ranije danas, Maduro je izjavio da ga je tokom obraćanja na vojnoj paradi u Karakasu napalo nekoliko bespilotnih letjelica sa eksplozivom.

Predsjednik i zvaničnici prisutni na događaju nisu povrijeđeni u incidentu. Međutim, u napadu su povrijeđena sedmorica vojnika, saopćio je venecuelanski ministar za informacije Horhe Rodriges (Jorge Rodriguez).

Smatra se da je pokret "Flanelskih vojnika" formiran 2014. godine i da ima veze s bivšim venecuelanskim policajcem Oskarom Peresom (Óscar Alberto Pérez), koji je u junu 2017. godine predvodio napad helikopterom na vladine zgrade u Karakasu. Peresa su ubile venecuelanske snage sigurnosti u januaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.