KATASTROFA

PRATITE UŽIVO: Uragan Florens pred vratima SAD, nosit će kuće, valovi će biti visoki četiri metra

Prema prognozama, Florens bi trebao pogoditi SAD u petak, kada će biti uragan kategorije 3

AFP

Dnevnik.hr.

13.9.2018

Iako se snaga uragana Florens u proteklih nekoliko dana smanjila, njegova se veličina ponovo povećala te bi u petak trebao pogoditi jugoistočnu obalu SAD, što će imati katastrofalne posljedice poput jakih vjetrova, naglih poplava te nestanka struje.

Valovi koje će uzrokovati uragan Florens mogli bi dostići visinu od četiri metra. Njegovi će vjetrovi iz zemlje čupati kuće te izazvati štetu na građevinama. Kao što je to prošle godine učinio uragan Harvi, Florens će znatno usporiti kada dostigne obalu što znači da će izazvati veliku količinu kiše u dvjema američkim saveznim državama: Sjevernoj i Južnoj Karolini, prenosi "Dnevnik.hr".

Prema prognozama, Florens bi trebao pogoditi SAD u petak, kada će biti uragan kategorije 3, izvještava "Washington Post". Nacionalni centar za uragane (NHC) je upozorio na tri prijetnje koje će pogoditi Sjevernu i Južnu Karolinu: prva su visoki valovi koji će udariti u tipično suha područja, druga su nagle poplave izazvane obilnom kišom, a treća su jaki vjetrovi na obali i unutrašnjosti.


Evakuacija je naređena za više od 1,5 miliona ljudi.

- Moja poruka je jasna: Katastrofa je na vratima i ući će - u srijedu je rekao guverner Roj Kuper (Roy Cooper). Vlasti nekoliko saveznih država su proglasile vanredno stanje.

Na udaru uragana također će se naći šest nuklearnih elektrana. Federalna vlada uvjerava da se ništa značajno neće dogoditi. Međutim, Meri Ketrin Grin (Mary Catherine Green), portparol "Duke Energyja", u čijem su vlasništvu elektrane, rekla je da se sve elektrane nalaze na predviđenoj putanji uragana.

CNN je izvijestio da je Džef Bjard (Jeff Byard), administrator Savezne agencije za upravljanje u hitnim slučajevima, rekao da agencija trenutno nije zabrinuta zbog spomenutih nuklearnih elektrana.

Veličina uragana zaokupila je pažnju astronauta koji su preko svog Twitter profila objavili snimke iz svemira.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.