EVROPA

Francuski predsjednik pozvao Makedonce na referendum

Dogovor iz Prespe od 17. juna omogućava napredak i pripremu za budućnost

Avaz.ba

22.9.2018

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) priključio se danas pozivima da građani Makedonije izađu na predstojeći referendum i istakao da dogovor sa Grčkom omogućava budućnost njihove zemlje.

Makron je rekao da snažno podržava dogovor s Grčkom o rješavanju spora oko imena i da smatra da taj dogovor ima centralno mjesto u budućnosti Makedonije.

Francuski predsjednik je rekao da ne može da se stavi na mjesto građana Makedonije, zato što glasaju nezavisno, ali da vjeruje u njihovu mudrost.

Vi treba da izaberete i da odlučite da li ste za promjenu Ustava da bi dogovor postao važeći. Da postanete Sjeverna Makedonija, saglasno dogovoru. Ja sam odlučno za i čvrsto vjerujem da je ovaj dogovor dobar. Za vas, za cijeli region i Evropu - poručio je Makron Makedoncima. 

Prema njegovim riječima, dogovor sa Grčkom potpisan u Prespi je veliki iskorak, kojim se stavlja tačka na dvadesetsedmogodišnji spor (oko imena Makedonija).

- Taj iskorak je napravljen hrabrošću lidera vaše zemlje i Grčke. Takozvani dogovor iz Prespe od 17. juna omogućava napredak i pripremu za budućnost - istakao je Makron.

Dogovorom o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonija, koji su postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa (Alexis Tsipras), predviđena je promjena imena Makedonije u Sjeverna Makedonija, uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu.

Uspješan referendum i ustavne promjene koje garantuju promjenu imena države u Sjeverna Makedonija, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.