SVIJET

Erdoan u Kelnu otvorio jednu od najvećih džamija u Evropi

Planira održati govor od 15 do 20 minuta u džamiji

AFP

Srna

30.9.2018

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) jučer popodne boravio je u Kelnu radi kratke posjete njemačkom gradu, koja uključuje razgovore s premijerom savezne njemačke države, i prisustva ceremoniji otvorenja nove kelnske Centralne džamije. 

Sigurnosne brige i političke nesuglasice dovele su do pomjeranja Erdoanovih planova u posljednji tren u subotu, posljednjeg dana njegove državne posjete Njemačkoj.

Centralnom džamijom, čiju su gradnju pratili cjenovni i građevinski skandali, upravlja Ditib, krovno tursko-njemačko islamsko udruženje koje zastupa oko 900 turskih islamskih grupa u Njemačkoj. Ditib je angažiran u komunalnom radu, nudi obuku za imame i prima sredstva iz Ankare.

Planovi za veliki skup na otvorenom otkazani su u petak od gradskih vlasti Kelna, koje su se pozvale na sigurnosne brige.

On je rekao da je džamija u Kelnu simbol mira i zahvalio njemačkim vlastima što su pomogle u gradnji uprkos protestima.

Tokom Erdoganove posjete u Kelnu je bio angažiran veliki broj policajaca.

Gradske vlasti su zabranile okupljanje velikog broja ljudi ispred džamija zbog straha za sigurnost. Bilo je planirnao da se ispred džamije okupi do 25.000 ljudi.

Sastanak između Erdoana i premijera savezne države Sjeverna Rajna Vestfalija Armina Lačeta (Lascheta) također je nabrzinu ponovo zakazan na aerodromu Keln/Bon nakon što je planirani sastanak u dvorcu Van otkazan jer je vlasnik dvorca kazao da Erdoan nije dobrodošao, iz političkih razloga.

Ovim je Erdoan okončao trodnevnu posjetu Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.