VAŠINGTON

FBI raspisao potjernicu za sedmoricom ruskih špijuna

Navedeno je i da su špijuni opasni, naoružani su i spremni da se sukobe te da predstavljaju opasnost u slučaju da ih se uoči u u avionima

Interpol

S. N.

6.10.2018

Američka savezna obavještajna služba zadužena za unutrašnju sigurnost FBI objavila je potjernicu za sedmoricom ruskih vojnih špijuna. 

Oni su optuženi da su hakirali internet-stranice američke i nekoliko međunarodnih antidoping agencija te da su koristili dobivene podatke kako bi napadali službenike ovih institucija. 

Potjernice su objavljene nakon što je savezni sud u Pitsburgu potvrdio optužnice protiv Dimitrija Sergejeviča Badina, Artema Andrejeviča Mališeva, Alekseja Valereviča Minina, Alekseja Sergejeviča Morenetsa, Jevgenija Mihajloviča Serebjakova, Olega Mihailoviča Solotnjikova i Ivana Sergejeviča Jermakova. 

U optužnici je navedeno da su oni, kao pripadnici Vojne obavještajne službe Rusije (GRU), od 2014. do maja ove provodili špijunske aktivnosti s ciljem ometanja antidoping agencija SAD i svijeta. Nakon što je otkriveno da su ruski sportisti, pod nadzorom zvaničnog Kremlja, uzimali doping da bi postizali što bolje rezultate, Olimpijski komitet otvorio je istragu. 

Dokazano je da su ruski sportisti bili dopingovani i Rusija je diskvalificirana iz Olimpijskih igara 2016. godine.

Federalni sud u Pitsburbgu naložio je da se optuženi uhapse i privedu na suđenje, A FBI je za njima izdao potjernicu. 

Na internet-stranici ove obavještajne agencije navedeno je i da su špijuni opasni, naoružani su i spremni da se sukobe te da predstavljaju opasnost u slučaju da ih se uoči u u avionima.

- Ukoliko imate bilo kakve informacije u vezi s ovim slučajem, molim vas da kontaktirate najbliži ured FBI-ja ili američku ambasadu, odnosno konzulat u području svijeta gdje se nalazite - navedeno je na kraju potjernice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.