SVIJET

Sin brutalno ubijenog novinara ipak pušten iz Saudijske Arabije

On i njegova porodica su u ovom momentu u avionu za Vašington

Arhiv

Index.hr

25.10.2018

Salah, sin novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) koji je 2. oktobra ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, napustio je Saudijsku Arabiju s porodicom pošto im je ukinuta zabrana izlaska iz zemlje, saopćio je u četvrtak Human Rights Watch (HRW).

- Salah i njegova porodica su u ovom momentu u avionu za Vašington - rekla je za medije Sara Li Vitson (Sarah Leah Whitson), direktorica za Bliski istok u HRW-u.

Zasad nema komentara saudijskih zvaničnika, ali je Vitson rekla da je Salahu i njegovoj porodici odobren izlazak iz zemlje pošto im je ukinuta zabrana putovanja.

Džamal Kašogi, saudijski novinar i opozicioni aktivist koji je živio u egzilu u SAD, gdje je sarađivao s  "Washington Postom", ubijen je 2. oktobra prilikom posjeta saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je trebao obaviti formalnosti u vezi s vjenčanjem za tursku državljanku. 

Saudijske vlasti koje su isprva negirale novinarovu smrt, pod međunarodnim pritiskom su iznosile nekoliko opcija događaja dok napokon u četvrtak nisu priznale, zahvaljujući informacijama iz Turske, da su osumnjičenici za ubojstvo Kašogija počinili "planiran" zločin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.