PROCES

U Njemačkoj zbog seksualnog zlostavljanja podignuta tužba protiv Katoličke crkve

Niko unutar pravne države nema pravo na nekakve tajne arhive - rekla je Barli

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Rajnhard Marks. Wikipedia

Index.hr

27.10.2018

Grupa pravnika podigla je krivičnu prijavu u svim njemačkim biskupijama protiv nepoznatih počinilaca zbog 3.600 neprocesuiranih slučajeva seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, prenosi "Spiegel Online".

Ne postoji pravo Crkve da svoju instituciju oslobodi krivičnog progona - stoji u krivičnoj prijavi koju je grupa pravnika podnijela pri nadležnim državnim tužilaštvima u svih 27 biskupija. 

Pravnici se pozivaju na nedavno objavljenu naučnu studiju za Njemačku katoličku crkvu iz koje proizlazi da je između 1946. i 2014. 3.677 maloljetnika bilo zlostavljano, a počinioci su pripadnici Katoličke crkve. Najveći dio ovih slučajeve nikada nije procesuiran.

- Studija je dala dovoljno materijala za krivični progon i zato su vlasti dužne izvršiti pretrese i zaplijeniti krivično relevantne crkvene spise - objasnio je jedan od podnosilaca prijave, pravnik Holm Pucke (Holm Putzke) iz Pasaua.

Nakon objave vještačenja, predsjednik Njemačke biskupske konferencije Rajnhard Marks (Reinhard Marx) izvinio se žrtvama i najavio reforme unutar crkve koje bi spriječile ponavljanje zločina u budućnosti.

Krivičnu prijavu je podržala i njemačka ministrica pravosuđa Katarina Barli (Katharina Barley) (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD). 

- Niko unutar pravne države nema pravo na nekakve tajne arhive - rekla je Barli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.