NAUKA

Otkrio je mnoge planete, a sada je ostao bez goriva

Novi lovac na egzoplanete, satelit TESS, lansiran je u aprilu ove godine

Printscreen

b92

31.10.2018

Svemirski teleskop "Kepler" ostao je bez goriva i bit će penzionisan nakon devet i po godina duge misije tokom koje je otkrio hiljade planeta izvan Sunčevog sistema i pokrenuo istraživanje za svjetovima s mogućim vanzemaljskim životom, objavila je NASA.

"Kepler" sada kruži oko Sunca, udaljen otprilike 156 miliona kilometara od Zemlje. Ovaj teleskop je na svojoj misiji ogolio raznolikost planeta u našoj galaksiji - Mliječnom putu. Otkrio je mnoge planete koje imaju slične uvjete kao na Zemlji i te planete su nazvane "Zemlja 2.0", piše britanski "Independent".

Također, "Kepler" je pokazao da su ove obećavajuće planete daleko češće nego što su naučnici ranije mislili.

Iz NASA-e kažu i da su ostali teleskopi također stari, a da je pokretanje novog svemirskog teleskopa "James Web" koji je zamenio Kepler, odloženo.

"Kepler" je već trajao mnogo duže nego što se očekivalo kada je pokrenut prije skoro 10 godina. Njegov sistem za pozicioniranje pokvario se 2013. godine, otprilike četiri godine nakon lansiranja, ali su naučnici uspjeli da pronađu način da ga održe operativnim. Sada, međutim, više nema goriva potrebnog za nove zadatke.

- Iako je ovo tužan događaj, nipošto nismo nesretni s onim što smo od njega dobili. Njegov let dvostruko je duži od onoga što smo planirali - rekao je projektni inženjer NASA-e Čarli Sobek (Charlie Soubek).

NASA ga je lansirala 6. marta 2009. godine, a zadatak mu je bio da ustanovi da li su zemljolike planete s mogućnošću za život uobičajene ili rijetke u našem sistemu. Među planetama koje je otkrio pedesetak njih bi moglo da bude iste veličine i temperature kao Zemlja.

- "Kepler" je čovječanstvu otvorio vrata za istraživanje svemira - rekao je stručnjak NASA-e Vilijam Borucki (William).

Za otkrivanje egzoplaneta koristio se metodom zvanom tranzitna fotometrija, odnosno detekcijom smanjenja svjetlosti zvijezde uzrokovane prolaskom planeta ispred nje.

"Keplerov" naslednik već postoji. Novi lovac na egzoplanete, satelit TESS, lansiran je u aprilu ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.