NJEMAČKA

Poslanica AfD-a sakrila donaciju švicarske farmaceutske firme

SPD i Stranka Zelenih Njemačke sada zahtijevaju da Vajdel podnese ostavku i napusti parlament

Alis Vajdel: Našla se usred skandala koji potresa njemački Bundestag. Arhiv

S. N.

13.11.2018

Poslanica krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD) Alis Vajdel (Alice Weidel) našla se usred skandala koji potresa njemački Bundestag.

Konzorcij medija u kojem je i list „Suddetische Zeitung“ otkrio je da je ona tokom predizborne kampanje dobila novac od farmaceutske firme iz Švicarske u iznosu od 130.000 eura.

Njemački zakoni striktno zabranjuju da stranke primaju donacije ili slično od bilo koje firme izvan Evropske unije, osim ako je vlasnik kompanije državljanin EU.

Prema tvrdnja konzorcija, ona je sakrila uplate te je nakon okončanja kampanje, kada je ušla u Budnestag, novac vratila.

SPD i Stranka Zelenih Njemačke sada zahtijevaju da Vajdel podnese ostavku i napusti parlament. Ona odgovara da joj ne pada na pamet i da nije napravila ništa ni nezakonito ni nemoralno.

Novinari konzorcija, međutim, tvrde da je najmanja zloupotreba koja joj se može staviti na teret to što nigdje nije prikazala priliv 130.000 eura. Njemački zakoni, također, precizno navode i da se svaki prihod stranci ili pojedincu u njoj, od 50.000 eura i više mora prijaviti nadležnim institucijama. Vajder nije ni to uradila.

„Suddeutsche Zeitung“ objavio je da su prilozi iz Švicarske dolazili u mjesečnim iznosima od po 9.000 franaka. Novac je uplaćivan na lokalno udruženje pored Bodenskog jezera, a iz tog regiona izabrana je Vajdel i tamo je šefica lokalnog AdD-a.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.