OBRAZOVANJE

Šta mali Saudijci uče u školama: Židovi su neprijatelji, mlaćenje žena je uredu

SAD ne može okretati glavu dok se antisemitski govor mržnje iz godine u godinu nalazi u obrazovnim materijalima za djecu

Udžbenici puni stereotipa. Screenshot: MediaoneTV Live/YouTUbe

Index.hr

25.11.2018

Udžbenici za srednje škole u Saudijskoj Arabiji promoviraju mržnju prema Židovima, hršćanima, ženama, gej osobama i drugim muslimanskim sektama unatoč brojnim obećanjima o vraćanju na prakticiranje umjerenijeg oblika islama, piše NBC.

Zaključak je to izvještaja Antidifamacijske lige (ADL) koji posebno ističe da udžbenici u Saudijskoj Arabiji obiluju stereotipima o Židovima, kao što je tvrdnja da je među cionističkim ciljevima i "uspostava globalne vlade Židova koja bi kontrolirala cijeli svijet".

Dozvoljeno je istući ženu kad je to potrebno

Drugi primjer koji se navodi u izvještaju govori o tome da će "doći dan kada će muslimani pokoriti Židove". Treći primjer iz izvještaja navodi citat koji kaže kako je dozvoljeno istući ženu onda kad je to potrebno.

U Saudijskoj Arabiji, prapostojbini islama, na snazi je vehabijski islam koji na druge oblike islama gleda kao na herezu, a netolerancija prema drugim vjerama porasla je u kraljevstvu nakon 11.septembra 2001., kad je otkriveno da je 15 od 19 napadača bilo upravo iz te zemlje.

Ekstremna stajališta još uvijek su prisutna u brojnim udžbenicima

Iako su brojni vjerski vođe osudili islamističke terorističke grupe kao što su El-kaida i Islamska država, ekstremna stajališta još uvijek su prisutna u nekim udžbenicima za srednje škole.

Izvještaj navodi kako je određeni napredak po ovom pitanju postignut, no upozorava da se u velikom dijelu udžbenika ništa nije promijenilo od napada na SAD 11. septembra 2001.

ADL traži reakciju SAD-a

Direktor ADL-a Džonatan Grinblat (Jonathan Greenblatt) zatražio je stoga od američke vlade da provede detaljno istraživanje o udžbenicima u Saudijskoj Arabiji.

- SAD ne može okretati glavu dok se antisemitski govor mržnje iz godine u godinu nalazi u obrazovnim materijalima za djecu u Saudijskoj Arabiji - stoji u izjavi. 

Velik dio spornih dijelova koji su istaknuti u izvještaju, temelji se na hadisima, predajom sačuvanim izrekama Muhameda i njegovih sudrugova, koji su uz Kuran osnova islama. U oktobru 2017. godine vladar Saudijske Arabije Mohamed bin Salman zadužio je vladu da nadzire interpretacije Muhamedovog učenja kako bi se spriječila zloupotreba u svrhe nasilja i terorizma. Obećao je i da će se zemlja vratiti na umjereniji islam.

Od 2004. godine Stejt Department je svrstao Saudijsku Arabiju u kategoriju zemalja o kojima treba posebno voditi računa kad je riječ o religijskim slobodama. Usprkos mogućnosti kažnjavanja ekonomskim sankcijama, embargom na oružje te uskraćivanjem viza, što omogućuje Međunarodni zakon o religijskim slobodama, vlada SAD ne provodi nikakve mjere nad Saudijskom Arabijom od 2006. godine, kako je upozorio Human Rights Watch.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.