SVIJET

Trudo zabrinut zbog smrtne kazne Kanađaninu u Kini

Šelenberg je navodno bio član bande koja je planirala u Australiju donijeti 222 kg metamfetamina

Trudo: Želi se zauzeti za Roberta Lojda Šelenberga. Agencije

Agencije

14.1.2019

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) izjavio je kako je njegova vlada jako zabrinuta zbog "proizvoljne" kineske odluke da na smrt osudi Kanađanina zbog krijumčarenja droge.

Robert Lojd Šelenberg (Lloyd Schellenberg, 36) danas je osuđen na smrt u Kini na završetku ponovljenog suđenja zbog preprodaje droge, što će najvjerovatnije dodatno zategnuti ionako loše veze Pekinga i Otave.

- Kao vlada, mi smo zapravo postrožili politiku koja traži od kanadske vlade da se uvijek zauzima za Kanađane suočene sa smrtnom kaznom bilo gdje u svijetu - rekao je Trudo novinarima u Otavi.

- Vlada će to nastaviti činiti - dodao je.

U novembru 2018. na prvostepenom sudu Šelenberg je osuđen na 15 godina zatvora i 19.000 eura novčane kazne, na šta se žalio. No postupak se okrenuo protiv njega nakon što je Visoki sud u pokrajini Liaoningu ocijenio kaznu "preblagom" s obzirom na težinu djela.

- Nisam krijumčar droge. Došao sam u Kinu radi turizma - rekao je Šelenberg danas nakon suđenja.

Suđenje se događa dok su kinesko-kanadske diplomatske veze zategnute nakon što je početkom decembra Kanada – na američki zahtjev – uhapsila Meng Vanžu, finansijsku direktoricu velike kineske telekomunikacijske kompanije Huawei.

Kinesko tužilaštvo navodi da je Šelenberg član bande koja je planirala u Australiju donijeti 222 kg metamfetamina u plastičnim kuglicama sakrivenim u automobilske gume.

Kina je već izvršavala smrtne kazne za zločine povezane s preprodajom droge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.