MIŠLJENJA

Njemački zvaničnici o Brexitu: Ne želimo haos

O mogućem odlaganju datuma izlaska Britanije iz EU, smatra se da će to Unija konstruktivno razmotriti

Zastupnici odbacili sporazum Tereze Mej. Ilustracija

Avaz.ba

16.1.2019

Evropska unija ujedinjena je po pitanju sporazuma za Brexit koji je isposlovan sa Londonom - izjavio je Peter Altmajer (Altmaier), njemački ministar ekonomije

Dodao je da se o samoj suštini sporazuma ne može pregovarati i da, ako Britanija izađe s novim prijedlozima, EU će morati razmotriti moguće implikacije. 

Altmajer je istakao da je važno da se izbjegne neuredni Brexit.

Niko ni u Briselu ni u Londonu ne želi haos - rekao je on. 

Kolega Altmajera Heiko Mas (Maas), njemački ministar vanjskih poslova, poručio je da nije ostalo mnogo vremena da se pronađe rješenje za izlazak Britanije iz Evropske unije i da je "prošlo vrijeme za igre". 

Mas je za njemački radio "Deutschlandfunk", nakon što su britanski poslanici sinoć odbacili sporazum britanske premijerke Tereze Mej (Therese May) sa Evropskom unijom o Brexitu, rekao da su potrebni novi pregovori Britanije i EU.

On je dodao da su potrebni pregovori i o tzv. Backstopu, odnosno odredbi koja podrazumijeva otvorenu granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske.

O mogućem odlaganju datuma izlaska Britanije iz EU, Mas je rekao da će Unija to pitanje konstruktivno razmotriti ako joj bude upućeno.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.