EVROPA

Merkel: Njemačka i Francuska žele evropsku vojsku

Makron osudio laži koje se šire oko tog sporazuma

Merkel i Makron. Arhiv

Index.hr

22.1.2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da Njemačka i Francuska žele da se utemelji evropska vojska, uprkos oštrom protivljenju takvoj ideji američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump). 

Novi sporazum o njemačko-francuskoj saradnji potpisan u Ahenu u Njemačkoj, koji predviđa približavanje u sektoru odbrane, doprinos je stvaranju evropske vojske, objavila je njemačka kancelarka.

Merkel je, prije svega, spomenula razvoj zajedničke vojne kulture i zajedničke vojne industrije, što se nalazi u novom sporazumu, kojim je proširen i produbljen Elizejski sporazum iz 1963. godine. Francuski šef države i njemačka kancelarka izrazili su prošle jeseni želju za stvaranjem evropske vojske, što je izazavalo Trampove kritike.

On je to ocijenio vrlo uvredljivim projektom i napao izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), prema kojima je zadaća te vojske da obrani Evropu od zemalja poput Rusije, Kine, ali i SAD.

Novi francusko-njemački sporazum ima i klauzulu o bilateralnoj solidarnosti između dvije zemlje u slučaju agresije, slično članku koji obavezuje i zemlje NATO-a. Tekst kaže da se pomaže svim sredstvima koja su na raspolaganju, uključujući i vojna, u slučaju agresije na teritorij. To se odnosi i na terorističke napade. Potpisani dokument predviđa da dvije zemlje podignu svoje odnose na novi nivo i pripreme se za izazove s kojima se obje zemlje i Evropa suočavaju u 21. stoljeću.

Makron je osudio laži koje se šire o tom sporazumu s Njemačkom.

- Oni koji zaboravljaju vrijednost francusko-njemačkog pomirenja postaju saučesnici zločina iz prošlosti - kazao je Makron.

Rekao je da u Evropi, kojoj prijete nacionalizmi i koju potresa Brexit, Njemačka i Francuska trebaju preuzeti svoju odgovornost i pokazati put, ambiciju, zaštititi svoje narode.

- Volimo svoje zemlje, volimo Evropu, jer znamo da je to neodvojivo - dodao je Makron.

Francuska ekstremna desnica tvrdi da tekst predviđa da će njemački postati administrativni jezik francuskih regija Elzasa i Lorene.

Makrona u zemlji posljednjih dana kritiziraju predsjednica Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen (Marine) i predsjednik stranke Ustani Francuska Nikolas Dupont Aignan (Nicolas), tvrdeći da sporazum koji sklapa s Njemačkom predviđa da će se značajan dio francuskog suvereniteta predati u ruke njemačkog susjeda. I u Ahenu su stotine ljudi sudjelovale u protestima na marginama svečanosti potpisivanja sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.