SVIJET

Bijela kuća: Hapšenje Stouna nema veze s Trampom

Optužen po sedam tačaka, među kojima su navodi za uplitanje, opstrukciju pravde i davanje lažnih izjava

Iz Bijele kuće reagirali nakon hapšenja Stouna. Arhiv

Fena

25.1.2019

Portparol Bijele kuće Sara Sanders (Sarah Huckabee) izjavila je u petak da hapšenje bivšeg savjetnika u predizbornom štabu Donalda Trampa (Trump) Rodžera Stouna (Roger Stone), u istrazi posebnog savjetnika ministarstva pravde Roberta Milera (Muellera), nema nikakve veze s američkim predsjednikom.

Izjave Sanders uslijedile su nekoliko sati nakon što je Stoun uhapšen u raciji prije zore u njegovom domu u Fort Lauderdejlu na Floridi.

Stoun je optužen po sedam tačaka, među kojima su navodi za uplitanje, opstrukciju pravde i davanje lažnih izjava, ali je dugo vremena tvrdio da nije kriv po tim optužbama.

Optužnica protiv Stouna predstavlja najdetaljnije dosadašnje prikazivanje navoda da su savjetnici u Trampovoj predizbornoj kampanji bili upoznati u ljeto 2016. godine s tim da su emailovi ukradeni iz predizbornog štaba Hilari Klinton (Hillary Clinton).

U sudskim dokumentima navodi se da je zvaničniku Trampovog predizbornog štaba naređeno da kontaktira Stouna radi dodatne objave podataka i ostalih štetnih informacija WikiLaksa po pitanju predizborne kampanje Klinton.

Govoreći za CNN, Sanders nije direktno odgovorila na pitanje kojem je zvaničniku predizbornog štaba naređeno da Stounu pruži informaciju o objavama WikiLeaksa, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.