SVIJE

Donald Tramp čestitao Huanu Gvajdu, a Nikolasa Madura nazvao diktatorom

Ove sedmice mu je odobren i pristup računima u američkim finansijskim institucijama

Donald Tramp. AFP

Srna

30.1.2019

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) čestitao je lideru venecuelanske opozicije Huanu Gvajdu (Juan Guaido), koji se proglasio za predsjednika Venecuele, saopćila je portparol Bijele kuće Sara Sanders (Sarah).

Ona je rekla da je Tramp telefonom razgovarao sa Gvajdom, koji je zahvalio američkom predsjedniku na posvećenosti SAD slobodi i napretku Venecuele i cijelog regiona.

- Gvajdo je istaknuo važnost masovnih protesta protiv predsjednika Venecuele Nikolasa Madura (Nicolas), koji bi trebalo da se održe sutra i u subotu, 2. februara - navodi se u saopćenju u kojem se Maduro naziva "diktatorom".

Sanders je dodala da su se Tramp i Gvajdo saglasili da održavaju redovan kontakt, da bi podržali vraćanje Venecuele na put stabilnosti i da bi ponovo izgradili veze između dvije zemlje.

Telefonski razgovor Trampa i Gvajda održan je u periodu kada SAD pokušavaju da nastave sa vršenjem pritiska na Madura.

SAD su, zajedno sa još nekoliko zemalja, prošle sedmice priznale Gvajda za novog lidera Venecuele, a Trampova administracija brzo je podržala formiranje njegove vlasti.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike) je ranije ove sedmice odobrio Gvajdu pristup računima u američkim finansijskim institucijama.

Administracija američkog predsjednika upozorila je Madura da ne hapsi Gvajda, niti da učini bilo kakav korak protiv lidera opozicije.

Tramp je ranije danas rekao da je Maduro nakon što je američka administracija uvela sankcije naftnoj kompaniji Venecuele i centralnoj banci te zemlje, spreman za pregovore sa opozicijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.