VARŠAVA

Pompeo pozvao na novu eru saradnje na Bliskom istoku

Evropski saveznici Vašingtona izrazili su zabrinutost da bi se konferencija mogla pretvoriti u lavinu osuda Irana

Majk Pompeo. Arhiv

Fena

14.2.2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) pozvao je u četvrtak na novu eru saradnje na Bliskom istoku i izjavio je da nijedna zemlja ne može sebi priuštiti da ostane na marginama bavljenja regionalnim izazovima kao što su Iran, Sirija, Jemen i izraelsko-palestinski mirovni proces.

Pompeo je održao govor u periodu napetosti s Evropskom unijom oko odluke Vašingtona da se povuče iz nuklearnog sporazuma postignutog u 2015. između Irana i svjetskih sila i iznenadne objave povlačenja američkih vojnika iz Sirije.

- Sjedinjene Američke Države traže novu eru saradnje između svih naših zemalja u suprotstavljanju tim izazovima - poručio je Pompeo ministrima vanjskih poslova i ostalim zvaničnicima iz više od 60 zemalja u Varšavi.

Pompeo se suzdržao od direktnih kritika Irana i umjesto toga je uvrstio Islamsku Republiku Irana na listu bliskoistočnih izazova, istovremeno priznajući međusobne razlike među zemljama učesnicama konferencije oko tema koje su na dnevnom redu.

- Nijedan od tih regionalnih izazova neće se riješiti sam od sebe. Moramo raditi zajednički na sigurnosti. Nijedna zemlja ne može priuštiti sebi da ostane na marginama - kazao je šef američke diplomatije.

Evropski saveznici Vašingtona izrazili su zabrinutost da bi se konferencija mogla pretvoriti u lavinu osuda Irana i pojačati napetosti s Islamskom Republikom Iran, koja je nazvala skup u Varšavi "očajničkim cirkusom ".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.