GRAD OFAKIM

Bivši američki državni sekretar Pompeo plesao s izraelskim vojnicima

U maju 2018. SAD su premjestile svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem

Majk Pompeo. Mreža X

Anadolija

14.2.2024

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike), poznat po svojim proizraelskim stavovima, plesao je s vojnicima izraelske vojske, koja je u posljednja četiri mjeseca ubila više od 28.000 Palestinaca u Pojasu Gaze, većinom žena i djece, objavili su u utorak lokalni mediji.

Majka Pompea, koji je služio više od 2,5 godine kao državni sekretar za vrijeme mandata tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa, primili su vojnici 73. bataljona oklopnog korpusa u južnom gradu Ofakimu, prenio je "Israel National News".

U sklopu kratke posjete Izraelu zajedno sa suprugom, Pompeo je plesao s vojnicima, koji su optuženi za učešće u genocidnoj kampanji protiv Palestinaca.

- Bio sam u Izraelu u brojnim prilikama. Ali ova posjeta je bila najdirljivija i bolna. Ono što se dogodilo 7. oktobra bilo je toliko šokantno i toliko sadističko da traumu osjećaju stalno, svuda i svi. A ipak, njihova otpornost je zaista inspirativna. Stojim uz Izrael. Stojim uz jevrejski narod - rekao je Pompeo, misleći na napad palestinske grupe Hamas na Izrael u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

U maju 2018. SAD su premjestile svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, iako izraelska okupacija istočnog dijela grada nikada nije pravno priznata. Tada su na vodećim pozicijama bili upravo Tramp i Pompeo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.