POLEMIKE

Žozef Dol oštro kritizirao Viktora Orbana

Umjesto da Brisel proglašava neprijateljem, Mađarska mora shvatiti da je dio EU

S. N.

20.2.2019

Žozef Dol (Joseph Daul) oštro je kritizirao mađarskog premijera Viktora Orbana.

Predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) reagirao je na kampanju Vlade Mađarske protiv predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) i upozorio zvaničnu Budimpeštu da prvo pogleda u svoje dvorište.

Vlada Mađarske pokrenula je veliku kampanju u kojoj građane obavještava da Junker, zajedno s Džordžem Sorošem (George Soros), hoće silom da razmjesti migrante u toj zemlji.

- Oštro osuđujem kampanju koju je pokrenula vlada Mađarske ususret izbora za Evropski parlament, te klevete koje se iznose na račun predsjednika Evropske komisije. Tvrdnje koje se iznose u kampanji su lažne, zabluđujuće i ne temelje se na činjenicama - napisao je Dol. 

Mađarske vlasti i putem bilborda širom te zemlje tvrde da Brisel želi nametnuti razmještanje migranata i u toj zemlji te da je zavjera velika i da je u njoj Soroš jedan od glavnih aktera, te da će se zvanična Budimpešta nastaviti boriti svom silinom protiv tog plana.

Soroš je odavno na meti Orbana koga ovaj smatra glavnim finansijerom svih aktivnosti protiv mađarskih vlasti.

Dol je dalje istakao i da "oštro osuđuje mađarske napade i neosnovane teorije zavjere protiv Junkera, koji je istinski kršćanski demokrata i evropski lider".

- I to lider koji se borio za evropsko jedinstvo, solidarnost i napredak cijele EU, uključujući i Mađarsku koja je od toga itekako imala koristi.

Želim podsjetiti premijera Orbana da se odluke u Briselu, uključujući i one o migrantima, donose zajednički, na nivou vlada država EU i evropskih komisija. A među tim vladama je i mađarska. Umjesto da Brisel proglašava neprijateljem, Mađarska mora shvatiti da je dio EU - napisao je Dol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.