REAKCIJE

Tramp: Moj prijatelj Kim Jong-un ima priliku kakva se rijetko pruža

AFP

Avaz.ba

27.2.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) predvidio je danas Sjevernoj Koreji "fantastičnu" budućnost ako se njegov "prijatelj" Kim Jong-un opredijeli za denuklearizaciju.

- Vijetnam se razvija kao malo koja zemlja u svijetu. I Sjeverna Koreja će - i to veoma brzo - ako se odluči za denuklearizaciju - objavio je Tramp na Twitteru nekoliko sati prije susreta u Hanoiju sa sjevernokorejskim čelnikom.

Istaknuvši da izolirana zemlja, koja je trenutno na udaru niza međunarodnih sankcija, ima "fantastičan" potencijal. Također je rekao da njegov "prijatelj", kako je nazvao Kim Jong-una, ima "priliku kakva se rijetko pruža".

Uskoro ćemo doznati. Veoma zanimljivo - zaključio je Donald Tramp. 

Dvojica čelnika se trebaju sastati u četiri oka u srijedu navečer, nakon čega je predviđena večera na kojoj će biti i njihovi savjetnici. U četvrtak se trebaju ponovo sastati.

Na njihovom prvom susretu u Singapuru u junu Kim Jong-un je obećao da će "raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka, no ta nejasna formulacija i izostanak konkretnog pomaka posljednjih mjeseci potaknuli su sumnju mnogih promatrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.