SVIJET

Historijsko rukovanje: Ovako izgleda susret Trampa i Kima

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država danas se sastao s liderom Sjeverne Koreje

Avaz.ba

27.2.2019

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) danas se sastao s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom, a kako ovaj susret izgleda, pratite na našem portalu.

15:30

Večera američkog i sjevernokorejskog lidera Donalda Trampa i Kim Jong-una u hotelu "Metropol" u Hanoju završena je poslije sat i 42 minuta.

Oni su se vratilu u svoje hotele.

Tramp i Kim nastavit će razgovore sutra ujutru po lokalnom vremenu i navodi se da će to biti prvi u nizu razgovora o denuklearizaciji.

Tramp je odseo u hotelu "JW Meriot", dok je Kim smješten u hotelu "Melia Hanoj".

14:30

Tramp je rekao novinarima da se nada da će dosta stvari biti riješeno i smatra da će razgovori dovesti do "divne, zaista divne situacije na duge staze".

On je kazao i da će večera biti brza, jer ih sutra očekuje veoma naporan dan, kada će za pregovaračkim stolom pokušati ispratiti dogovor za denuklearizaciju.

U pratnji Trampa i Kima su njihovi viši savjetnici, među kojima su američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) i v.d. šefa osoblja Bijele kuće Mik Malvani (Mike), dok su iz Sjeverne Koteje tu i Kim Jong-čol i ministar vanjskih poslova Ri Jong-ho.

12:40

Tramp je rekao kako će poslije večere održati konferenciju za medije.

12:35 

Tramp i Kim su jedan drugom poželjeli dobrodošlicu. Predsjednik SAD istakao je da mu je čast što je u Vijetnamu te da mu je drago što se opet sastao sa Kimom. 

- Imali smo vrlo uspješan prvi sastanak i smatram da će ovaj biti jednako uspješan, ako ne i uspješniji od prošlog. Postigli smo veliki napredak i mislim da je najveći napredak u našem odnosu - rekao je Tramp.

Kazao je Kimu kako ga smatra velikim vođom i kako vjeruje da Sjeverna Koreja ima veliki ekonomski potencijal.

- Kao što sam rekao više puta, mislim da vaša zemlja ima nevjerovatan i neograničen ekonomski potencijal. Mislim da ćete, kao veliki vođa, imati sjajnu budućnost sa vašom zemljom i radujem se tome. Pomoći ćemo da se to dogodi - rekao je Tramp. 

Kim Jong-un je istakao kao su uspjeli preći preko prepreka.

12:28

Rukovanjem dvojice lidera počeo dugo najavljivani sastanak.

Američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim Jong-un sastali su se danas u Hanoju.

Njih dvojica su se rukovala i pozirala fotoreporterima. Tramp je prijateljski potapšao Kima po ruci, a zatim su sjeli.


S današnjeg sastanka - Avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
+6

- Uspjeli smo da prevaziđemo sve prepreke i ovdje smo danas - rekao je Kim.

Američki predsjednik je ponovio da je odnos dvojice lidera zaista dobar.

Kako je predviđeno, oni bi trebali nasamo razgovarati 20 minuta u hotelu "Metropol", dok će čitav samit u Hanoju trajati oko dva sata, navodi se u rasporedu američkog predsjednika.

U blizini hotela, koji je u velikoj mjeri ograđen za javnost, čuveno lutkarsko pozorište "Lotus" podiglo je portrete dvojice lidera, od kojih jedan prikazuje Trampa koji maše ispred američkih i vijetnamskih zastava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.