SVIJET

U Španiji uginula najtužnija slonica na svijetu

Njeno fizičko zdravlje pogoršalo se tokom posljednjih šest mjeseci prije smrti

Printscreen

CDM

8.3.2019

Flavija, ženka slona koja je poznata i kao najtužnija na svijetu, uginula je u španskom zoološkom vrtu u 47. godini, nakon više od četiri decenije zatočeništva.  

Flavija je 43 godine živjela sama u svom ograđenom prostoru u zoološkom vrtu u Kordobi, na jugu Španije, a prošle sedmice je uginula. 

Grupe za prava životinja su nekoliko puta pokušale premjestiti Flaviju da bi mogla živjeti s drugim slonovima, ali nisu uspjeli na vrijeme. 

Ranije je saopćeno da se njeno fizičko zdravlje pogoršalo tokom posljednjih šest mjeseci prije smrti, a također je prijavljeno i da slonica pati od depresije. 

Odbornica zadužena za pitanja životne sredine Amparo Pernići (Pernici) izjavila je na konferenciji za novinare da Flavija više nije bila u stanju ustati i da je uspavana. 

Opisala je slonicu kao simbol grada i rekla je da je njena smrt bila posebno tužna za one koji su se brinuli o njoj tokom njenog života i u posljednjim trenucima. Predsjednica organizacije PACMA Silvija Barkuero (Silvia Barquero) rekla je da je slonica Flavija tokom svih tih godina bila sama i zarobljena u zoološkom vrtu u Kordobi. 

- Nadamo se da nijedna životinja neće proći kroz ovo ponovo. Slonovi su društvene životinje poput ljudi i poznato je da razvijaju jake veze unutar porodica. Oni mogu živjeti do 70 godina u divljini - dodala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.