STRAZBUR

EU se mora sačuvati od kineskog špijuniranja

Poslanici upozorili na odredbe zakona po kojem provajderi koji rade u inozemstvu moraju dopustiti kineskim špijunskim agencijama pristup mrežama koje su razvili

S. N.

13.3.2019

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom upozorava na prodor Kine u najosjetljivije sektore Evrope.

Poslanici su prihvatili rezoluciju o uspostavi i širenju 5G mreže. U njoj se posebno ističe da aktivnosti kineskih operatera, koji u nizu evropskih država razvijaju mrežne pojaseve, mogu biti uvod u masovno špijuniranje građana i institucija ne samo Evropske unije već i cijelog kontinenta.

Čak 586 poslanika glasalo je za ovaj dokument, dok ih je 44 bilo protiv, a 36 se suzdržalo od glasanja. Poslanici Evropskog parlamenta posebno su zabrinuti zbog nedavnih optužbi da bi 5G oprema mogla poslužiti kao sredstvo za kineske proizvođače i vlasti za neovlašteni pristup privatnim i osobnim podacima te telekomunikacijama u EU.

Upozorili su na to da bi prodavači opreme iz trećih zemalja mogli predstavljati sigurnosni rizik za EU zbog zakona svojih zemalja kojima se obavezuju sva preduzeća da sarađuju s državom u pogledu očuvanja nacionalne sigurnosti u vrlo širokom smislu, također i izvan svoje zemlje.

Kineski zakoni o državnoj sigurnosti izazvali su reakcije u više zemalja, pa su one provodile sigurnosne procjene, a neke čak uvodile direktne zabrane.

Evropski parlament pozvao je Evropsku komisiju i države članice da pruže smjernice o tome kako pristupiti cyber-prijetnjama prilikom nabave 5G opreme. To bi se moglo uraditi upotrebom opreme od različitih prodavača, uvođenjem višefaznih postupaka nabavke i uspostavom strategije za smanjenje ovisnosti Evrope o stranoj tehnologiji u području cyber-sigurnosti.

Zatraženo je i da se Agencija EU za cyber-sigurnost (ENISA) ovlasti za rad na programu certifikacije kojim će se osigurati da uvođenje 5G tehnologije u EU zadovoljava najviše sigurnosne standarde.

Zakonom o cyber-sigurnosti EU, koji su države članice već neformalno dogovorile, naglašava se važnost certificiranja ključne infrastrukture, uključujući energetske mreže, vodosnabdijevanje, energetiku i bankovne sisteme, kao i proizvoda, procesa i usluga. Komisija će do 2023. ocijeniti treba li bilo koji od novih dobrovoljnih programa postati obavezan.

Rezolucija EP dolazi pred veliki samit Unije i Kine na kojem je dogovorena i tijesna saradnja u oblasti cyber-sigurnosti i obaveza poštivanja zakona nacionalnih država, a ne zakona u kojima su kompanije registrirane. To znači da se sporni kineski zakon o sigurnosti interneta i saradnji provajdera koji izvode poslove u EU s državnim institucijama Kine neće važiti.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.