SVIJET

Ključno Trampovo predizborno obećanje: Pentagon daje milijardu dolara za zid s Meksikom

Prošlog mjeseca proglašeno izvanredno stanje, što predsjedniku omogućava da uzme novac iz proračuna

Donald Tramp. Arhiv

Index.hr

26.3.2019

Pentagon je odobrio milijardu dolara za jačanje sigurnosti na granici s Meksikom, objavio je vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Petrik Šenehen (Patrick Shanahan). 

Tim će se sredstvima finansirati izgradnja 92 kilometra ograde visoke 5,5 metara u blizini El Pasa u Teksasu, kao i gradnja cesta i rasvjete.

U saopćenju objavljenom na internetskoj stranici Pentagona navodi se da je potez podrška objavi vanrednog stanja 15. februara na južnoj granici Sjedinjenih Država. Cilj je spriječiti krijumčarenje droge preko granice.

Projekt je opisan kao ograda, a ne zid. Izgradnja zida na američko-meksičkoj granici ključno je predizborno obećanje republikanskog predsjednika Donalda Trampa (Trump) na izborima održanim 2016. Demokrati se snažno bore protiv gradnje takvoga zida.

Nakon sedmice svađa oko budžeta republikanaca i demokrata u februaru je postignut kompromis prema kojem je Trampu dodijeljeno 5,7 milijardi dolara za gradnju zida - mnogo manje nego što se nadao da će dobiti.

Stoga je Tramp prošlog mjeseca proglasio vanredno stanje, što mu omogućava da uzme novac iz budžeta Pentagona i iskoristi ga za gradnju zida.

Tramp je 15. marta preglasao i pokušaj Kongresa da ukine vanredno stanje iskoristivši prvi put u svom mandatu pravo veta.

Demokrati se nadaju da će u utorak prikupiti dovoljno glasova da prevladaju Trampov veto, no ne očekuje se da će imati potrebne dvije trećine glasova. Čak i da im uspije, dvotrećinskom većinom bi se veto morao srušiti i u republikanskom Senatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.